Grill Wędzarnia – King

Specyfikacja

Specyfikacja ogólna:

– Wysokość: 198 cm

– Długość: 225 cm

– Waga: 290 kg

– Szerokość: 62 cm rozstaw kółek, średnica rury (bbq): 50 cm

 

Grillo-wędzarnia smoker „King” składa się z trzech elementów:

1. Paleniska  

2. Części grillowej lub bbq

3. Wędzarni lub komory bbq

 

Palenisko:    

  • Długość: 50 cm
  • Średnica rury: 50 cm
  • Ruszt paleniska: pręt ø 16mm
  • Ruszt do grilla/bbq: 2 x (29 cm x 58 cm)

Część grillowa lub bbq

  • Długość: 125 cm
  • Średnica rury: 50 cm
  • Ruszt do grilla/bbq: 48 cm x 125 cm
  • Kanał dymowy: 125 cm

Wędzarnia lub komora bbq:

  • Wysokość: 128 cm
  • Szerokość: średnica rury: 50 cm
  • Ruszt do bbq (okrągły): 4 x ø 48 cm
  • Pręty do wędzenia: 2 poziomy x 3 szt.

 

Opis urządzenia: Konstrukcja grillo-wędzarni montowana jest w układzie liniowym, przypominającym kształt lokomotywy. Grillo-wędzarnia „King” to jedna z pierwszych, sprawdzona, oryginalna wersja Smokera – bardzo pomocna w tworzeniu zdrowej, tradycyjnej żywności. Posiada dwie nóżki z kółkami oraz dwie bez kółek. Wykonany jest ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości 4 -6 mm.

 

Specjalny stop blachy z dodatkiem węgla oraz odpowiednia grubość blachy powoduje, że ma ona takie właściwości jak szamot w kominach – pozwala to na utrzymywanie trwałej, długo utrzymującej się, stabilnej temperatury (szczególnie ważne jest to przy niesprzyjających warunkach pogodowych – wiatr, deszcz, mróz, itp.).

 

Uwaga: Grille posiadające nieodpowiednią blachę, o grubości poniżej 4 mm, nie nadają się do profesjonalnego użytku. Mają krótką żywotność, poza tym w szczególnych warunkach – deszcz, wiatr, zima, mróz – ciężko jest utrzymać reżim temperaturowy, co w efekcie ma przełożenie na jakość wędzenia, grillowania czy barbecue.

 

Ruszty w naszych urządzeniach do grillowania/bbq wykonane są ze stali nierdzewnej, pręt grubości – Ø 6mm. Posiadają dwa termometry w skali = F˚ i C˚.

Grillo-Wędzarnia przeznaczona jest do prac zarobkowych, biznesu, średnich i dużych restauracji, na tarasy restauracyjne, do agroturystyki, na wesela i eventy.

Urządzenie posiada moduł wędzarniczy o średnicy 50 cm – jednorazowy wsad do wędzarni od 25 do 35 kg – odpowiada to ilości ok. 60 pstrągów o wadze 0,5 kg – jednak lepsze wyniki uzyskuje się kiedy w wędzarni jest więcej przestrzeni (produkty szybciej się osuszają, a wtedy uzyskuje się ładniejszy kolor wędzenia).

Obróbka termiczna może odbywać się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem, w którym zamontowany jest szyber do regulacji temperatury.

Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach:  20cm x 28 cm, służąca do postawienia garnka, patelni itp.

Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste – najlepsze to buk, olcha, dąb lub inne (patrz drewno) najlepiej suche, sezonowane. W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa do wiaderka i dalej jest usuwany.

Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ – powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisket wołowy, żebro wołowe, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty,  a ponadto do wędzenia różnych produktów: ryb, kiełbasy, mięsa, itp.

 

Możliwość wydania 200 porcji na godzinę – rekord 470 porcji.

 

Największe zalety Smokera typu „King” to:

1. Obróbka termiczna odbywa się pod przykryciem – bezpieczeństwo

2. Do obróbki termicznej używamy suchego drewna – ekologia

3. Obróbka termiczna odbywa się poza źródłem temperatury – zdrowie

Cena

9 800,00 PLN + przesyłka (transport kurierski) = 390,00 PLN

Dostępność

Na stanie magazynowym, w sezonie czas oczekiwania może wydłużyć się do 7 dni

Zapytanie

lk.smoker@gmail.com.pl
tel. +48 607 221 623

Główna nagroda MEDAL MERCURIUS GEDANENSIS na targach POLFOOD w 2004 r organizowanych przez MTG Gdańsk

Kategoria
Dla średniego i dużego biznesu, np. agroturystyka, wesela, eventy okolicznościowe, Grille - wędzarnie do biznesu, Grille-wędzarnie stacjonarne